Prin ce ai trece dacă ai fi într-o rachetă care decolează spre spațiu

de: Diana Radu
03 10. 2019

Dacă ți-ai dorit când erai mic să devii astronaut, dar visul tău s-a rătăcit odată cu timpul, Chris Hadfield, un fost astronaut îți povestește ce ai pierdut. Află cum se simte să decolezi dintr-o rachetă sau să zbori în spațiu.

Mulți astronauți, printre care și Chris Hadfield sunt de acord că cele câteva minute după decolarea rachetei sunt unele dintre cele mai înfricoșătoare momente ale călătoriei în spațiu. Însă, mai există o mulțime de alte detalii interesante prin care trec astronauții în timpul unei decolări și pe care Hadfield este dispus să le împărtășească cu noi.

Unei rachete îi ia cam opt minute și 30 de secunde să ajungă în spațiu, timp în care accelerează de la 0 la 281,635 de kilometri pe oră (adică de 23 de ori mai repede decât viteza sunetului).  „Cu șase secunde înainte de decolarea rachetei, motoarele încep să se aprindă, iar când motoarele se aprind, se apleacă întreaga rachetă, astfel încât poți simți de fapt întregul vehicul cum se îndepărtează de tine”, a zis Hadfield.

Hadfield descrie această experiență ca fiind de-a dreptul brutală. El își amintește și acum cum rampa de lansare dispărea din raza lui vizuală iar racheta începea să accelereze, moment în care tot corpul său se zdruncina groaznic.

„Vibrația este atât de mare și racheta nu este precum un avion care saltă oarecum prin cer, chestia asta se mișcă precum un diapazon”, a povestit astronautul pensionat. „La 45 de secunde, mergi mai rapid decât viteza sunetului direct în sus și accelerez și este o călătorie fizică brutală, pe măsură ce te îmbrâncești către cer”.

După aproximativ două minute, amplificatoarele de rachetă nu mai au combustibil și explodează, desprinzându-se. De acolo „ești împins deasupra aerului mai repede și mai repede și mai repede și ești țintuit mai puternic și mai puternic și mai puternic în scaunul tău de parcă ceva ar fi turnat nisip pe tine, pe măsură ce ești din ce în ce mai strivit în scaunul tău”. Apoi, după opt minute și 42 de secunde, „rezervorul nu mai are combustibil, iar motoarele se opresc și te simți fără greutate”.

Nimeni nu a spus că meseria de astronaut este ușoară, dar potrivit lui Hadfield are și o mulțime de părți interesante, cum ar fi faptul că poți explora Universul.